Een goede lijst voor een schilderij vinden is eigenlijk een kunst op zich. Een lijst moet toegevoegde waarde hebben en niet belangrijker zijn dan het kunstwerk. Soms moet je durven om een bepaalde lijst uit te kiezen. Zo struinden de Impressionisten vaak markten af, op zoek naar klassieke goudkleurige lijsten en die passen vaak verrassend. Dat betekent dat een goede keuzemogelijkheid en goed advies van belang zijn.

Ik werk daarom veel samen met Eric & Marcel van de firma Barend van Zwieten (Hooftstraat 141, 2406 GG Alphen aan den Rijn). Zij hebben een groot scala aan lijsten en hebben een geweldige ervaring/know-how.

Veel van mijn vrije werk laat ik dan ook door hen inlijsten. Dit geeft een zekere meerwaarde aan mijn werk, bijvoorbeeld bij mijn tentoonstellingen.

Hoe werkt het?

  1. U kunt het zelf regelen.
  2. Ik wil met alle plezier ook mee.
  3. Ik kan een voorselectie maken en voor een aantal passende modellen zorgen, zodat u in mijn atelier de mooiste lijst kunt uitzoeken. Dat laatste heeft soms de voorkeur, zeker als een schilderij erg groot is.

Daarnaast heb ik zelf eenvoudige lijsten in voorraad en kan een tekening o.i.d. ook zelf voor u inlijsten. Bovendien zijn er standaardlijsten in een aluminium en houten uitvoering in een groot aantal formaten. Deze lijsten worden in serie geproduceerd en zijn dus relatief voordeliger dan een op maat gemaakte lijst.

Nog even een opmerking over glas. Tekeningen, pasteltekeningen (!) en zeefdrukken etc. moeten achter glas worden ingelijst. Vroeger koos men vaak voor ontspiegeld glas, maar daardoor gaat veel van de kleur van de tekening verloren. De voorkeur heeft gewoon glas, maar dan hou je het effect van reflectie, spiegelen dus. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor antireflex glas maar dit geeft, ondanks de enorme kwaliteitsverbetering van de laatste jaren toch een enigszins mat effect. Er zijn nieuwe soorten glas op de markt die dit probleem (voor een groot deel) ondervangen, zoal het museumglas. Ik heb in mijn atelier voorbeelden om het verschil te laten zien. Uiteraard zijn alle soorten bij Barend van Zwieten in voorraad. U moet echter wel met een prijsverschil rekening houden. Ik geef u graag advies.

Link naar Barend van Zwieten: www.barendvanzwieten.nl