Als je een opdracht bij me wilt plaatsen, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe serieus je wordt genomen. Voor mij zijn twee dingen belangrijk:

  1. De opdrachtgever moet een uiteindelijk kunstwerk ontvangen waar hij/zij echt tevreden mee is. Weg wil geven of boven de bank hangen…
  2. Als kunstenaar wil ik ook graag uit de voeten kunnen met mijn eigen stijl en qua expressie en harmonie in vorm en kleur het optimale bereiken.

Dat houdt in dat ik veel contact wil houden met de opdracht gever en dat we elkaar feedback geven.

Voor mij is het duidelijk een wederzijds proces!

Hieronder heb ik een schema gemaakt hoe zo’n proces er uit kan zien. Ik heb het voorbeeld van een olieverfschilderij genomen.


1) Dat kan eventueel meerdere keren.

2) Zie 1, in de werkelijke grootte kunnen bepaalde elementen wegvallen, te overheersend zijn. Er kan op het doek te veel staan, de compositie kan minder evenwichtig zijn.

3) Een soort grondverf en geeft nog een explicieter beeld van de compositie.

4) Sommige delen schilder je in lagen, daar leent olieverf zich goed voor. Omdat bepaalde kleuren transparant zijn, beïnvloeden de lagen elkaar. Daar kun je prachtig gebruik van maken. Andere delen schilder je ‘nat in nat’. Op deze manier creëer je overgangen (denk aan marmer).

5) Om het proces te volgen.

6) Retoucheervernis is een eerste vernis, die bijvoorbeeld ingeschoten delen ophaalt. Doordat de lagen olieverf op elkaar reageren, kan de olie ‘wegzakken’ in een onderliggende laag. Dat is een natuurlijk proces en kan verholpen worden door vernis.

7) Na ongeveer een jaar (of later) kan het eindvernis aangebracht worden. Dat beschermt het schilderij tegen invloeden van buiten.